دانشکده تغذیه و علوم غذایی
خصوصیات سلامتی بخش ترکیبات Nutraceutical
خصوصیات سلامتی بخش ترکیبات Nutraceutical
بخش اول: معرفی
Nutraceutical از ترکیب دو واژه "Nutrient" به معنی ماده مغذی و "Pharmaceutical" به معنی دارو، استخراج شده است.
همان طور که از واژه مشخص است ترکیبات نوتراسوتیکال علاوه بر داشتن خواص تغذیه ای پایه، دارای فعالیت بیولوژیکی ارزشمند و سلامتی بخش هستند.
این ترکیبات مزایای فیزیولوژیکی را در بدن ایجاد می کنند و اثرات محافظتی در مقابل بیماری ها نشان می دهند.
در سالیان اخیر، مطالعات مختلفی در خصوص شناسایی و استخراج این ترکیبات از منابع مختلف غذایی و ارزیابی خصوصیات ایمنی و سلامتی بخش آنها صورت پذیرفته است.
این ترکیبات از منابع مختلف غذایی (Foods/products) استخراج شده و قابل فرایند به فرم های پودری و مایع را دارد. از موارد معروف این ترکیبات، لیکوپن و بتاکاروتن موجود در منابع گیاهی چون گوجه فرنگی و هویج می باشد.
نوتراسوتیکال گروه های مختلفی از ترکیبات را شامل می گردد از جمله آنها می توان به پپتیدهای زیست فعال، ترکیبات فنولیک، کارتنوئیدها، فلاوونوئید ها، فیتواسترول ها و آنتی اکسیدان ها اشاره کرد.
مطالعات مختلفی خصوصیات سلامتی بخش ترکیبات نوتراسوتیکال را در بیماری های اعصاب، سرطان و بیماری های قلبی-عروقی تایید کرده اند.
اثرات محافظتی بر ارگان های مختلف، تقویت سیستم ایمنی، تنظیم متابولیسم گلوکز، تنظیم متابولسیم چربی، تاثیرات مثبت بر کنترل چاقی و دیابت نیز گزارش شده است.
سایر خصوصیات مثبت سلامتی بخش شامل اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، خصوصیات ضد آلرژی و فعالیت های ضد میکروبی این ترکیبات می باشد.
دکتر" ساره بوستانی" دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید